A landing oldal tesztek csapdája

  A legtöbben azt hiszik, hogy egy landing oldal eredményessége azon áll, hogy: milyen színű az űrlap gombja?,jobb illetve bal oldalon legyen az űrlap, milyen legyen a címsor, hány ügyfél véleményt tegyenek ki? stb. De esettanulmányok megmutatták, hogy a piros űrlap gomb a legjobb. Tesztekből kiderítették, hogy legyen bal oldalon egy kép majd jobb oldalon az űrlap, mert az jobb eredményeket hoz. DE! Ami az egyik oldalon (landing oldalakat is beleértve) működik az nem biztos, hogy a másik oldalon is sikeres és működni fog. És nem biztos, hogy jobb eredményt is fog hozni ha a másiknál esetleg bevált. Fontos hogy képben legyünk azzal hogy mik azok a dolgok amik igazán számítanak az ilyen oldalaknál. Érdemes magát az ajánlatot tesztelni. Mi az ajánlat? Hogy egyáltalán mit kínálok eladásra, vagy letöltésre, vagy milyen érveket hozok az ajánlatkérés fontossága kapcsán. De lehet ez az ár is, vagy, hogy mit teszek a csomagba, ingyen van-e a szállítás, és társai. Az első legfontosabb eldöntendő dolog hogy először melyik oldalt vesszük tesztelés alá mivel azzal is nagyot hibázhatunk, ha nem a megfelelő helyen kezdjük el a tesztelést.

Melyik oldalakat teszteljük?

  • Kosár és pénztár oldal VS bármi más oldal
Sokszor fontosabb hogy valaki eljusson a vásárlás végéig és megrendelje az adott terméket, minthogy még pakolna a kosarába dolgokat
  • Termékoldalak VS a honlap főoldala
Gyakran fontosabb hogy az konkrét ajánlatok oldalai több odafigyeléssel, feltűnőbb dizájnja legyen, mint magának a főoldalnak, hiszen többségben egy másik oldalról navigálnak át az ajánlat oldalára és lehet, a főoldalt meg se nézik.   Mit is teszteljünk egy oldalon? (avagy mit érdemes tesztelni egy landing oldalon, hogy eredményeket hozzon?)  
  • Ajánlat: Ha nem jó az ajánlatunk akkor teljesen mindegy mit fejlesztünk, variálunk a landing oldalon senki nem fogja vásárolni. Nézzük át megfelelő-e az ajánlatunk részleteiben is: jó-e az ára? megfelelő-e a csomagolás? megfelelő-e az eljuttatási módja stb.
  • Tegyük az űrlap működését minél felhasználóbarátabbá ahelyett, hogy a helyével kísérleteznénk.
  • Űrlapot elküldő gomb szerepe:Lényeges hogy a gombra írt szöveget optimalizáljuk a tárgyához.

Vissza